Als artiest/ entertainer/ kunstenaar is het natuurlijk wel zo fijn om niet bescheiden of verlegen te zijn wanneer je in de belangstelling staat. Het hoort bij het vak om wanneer je daarvoor ingehuurd bent, op een prettige manier de aandacht af te dwingen door jouw kwaliteiten te tonen. Doe grappig, zing een mooi lied, acteer, schilder of vertel een mooi verhaal. Doe waar je goed in bent. Men is speciaal voor jou gekomen of men wordt spontaan met jou geconfronteerd en mag dan ook verwachten dat je je voor 100% inzet om er iets geweldigs van te maken. Een ander uitgangspunt bij een optreden op welk niveau dan ook bestaat er niet.
Nou zijn er artiesten (Ik kijk mezelf aan) die ondanks dat ze zeer getalenteerd zijn kampen met een groot probleem. Van huis uit is ze namelijk (aan)geleerd dat bescheidenheid de mens siert en dat de kreet, ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, op iedereen van toepassing is. Ja, daar sta je dan voor je publiek met in je achterhoofd de gedachte aan die bescheidenheid en die bekende kreet terwijl het publiek kijkt met een blik van, ‘kom maar op en laat maar zien wat je in huis hebt, vermaak ons maar.’ Help, wat moet je dan?

Volgens mij is het antwoord simpel. Elk mens heeft vele talenten. Die talenten heb je gekregen om te gebruiken en om in te zetten voor de medemens. Voorbeeld: De slimme man of vrouw wordt dokter en geneest, de succesvolle zakenman of vrouw wordt rijk en kan delen, de liefdevolle man of vrouw gaat verzorgen en geeft liefde in overvloed en de artiest/ entertainer/ kunstenaar treedt op, inspireert en geeft vreugde. Houd dus alsjeblieft op met dat, ‘doe nou maar gewoon’ en die valse bescheidenheid. We moeten onze talenten vooral gebruiken, tentoonspreiden en iedereen ervan laten genieten. Dus voor elke mens/ artiest/ entertainer/ kunstenaar geldt, grijp het podium, laat je gaan, doe gek en laat zien wat je in huis hebt. Wanneer je dat durft siert bescheidenheid helemaal niet, staat het enorm in de weg en is het behoorlijk onhandig.

Tot de volgende column

Bart