Als artiest/ entertainer is het natuurlijk wel zo fijn om niet bang of verlegen te zijn wanneer je in de belangstelling staat. Het hoort bij het vak om wanneer je daarvoor ingehuurd bent op een prettige manier de aandacht af te dwingen door een mooi lied te zingen of een leuk verhaal te vertellen. Men is speciaal voor jou gekomen of men wordt spontaan met jou geconfronteerd en mag dan ook verwachten dat je je voor 100% inzet om er iets geweldigs van te maken. Een ander uitgangspunt van een optreden op professioneel niveau bestaat er niet.
Nou zijn er artiesten die ondanks dat ze zeer getalenteerd zijn kampen met een groot probleem. Van huis uit is ze namelijk geleerd dat bescheidenheid de mens siert en dat de kreet, ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, nog steeds van toepassing is. Ja, daar sta je dan voor je publiek met in je achterhoofd de gedachte aan die bescheidenheid en die bekende kreet terwijl het publiek kijkt met een blik van, ‘kom maar op en laat maar zien wat je in huis hebt’. Wat moet je dan?

Volgens mij is het antwoord simpel. Elk mens is een artiest met vele talenten. Die talenten heb je gekregen om te gebruiken en om in te zetten voor de medemens. Voorbeeld: De slimme man of vrouw wordt dokter en geneest, de zakenman of vrouw wordt rijk en kan delen, de lieve man of vrouw gaat verzorgen en geeft liefde en de zanger treedt op en geeft vreugde. We moeten onze talenten vooral gebruiken, tentoonspreiden en iedereen ervan laten genieten. Dus grijp het podium en laat zien wat je in huis hebt, laat iedereen van jouw talent profiteren op de meest mooie en integere manier. Wanneer je dat kunt is het onmogelijk om arrogant te worden en siert bescheidenheid helemaal niet meer maar is het alleen maar onhandig.

Succes.